Aarhus Universitets segl

Descending with Angels

Fremvisning af etnografisk film af Christian Suhr Nielsen om guddommelig helbredelse med efterfølgende diskussion.

Oplysninger om arrangementet

Tidspunkt

Tirsdag 27. november 2012,  kl. 12:15 - 14:00

Sted

Auditorium 3, lokale 113, bygn. 1441 (Tåsingegade 3)

’Descending with Angels’ skildrer danske muslimers opfattelser af sygdom og helbredelse. Især undersøger jeg den kategori af sygdomme, vi i en vestlig kontekst ofte beskriver med diagnoser såsom depression, angst, stress, skizofreni etc. Flere af disse sygdomme opfattes i en islamisk kontekst som guddommelige prøvelser.

Ofte kan sygdommen skyldes angreb fra onde ånder eller magi. Kilden til helbredelse søges i religionen gennem læsning af Koran vers, eksorcisme, indtagelse af helligt vand, eller udtagelse af beskidt blod. Jeg undersøger, hvordan sådanne sygdoms- og helbredelsesforløb erfares af muslimske healere og patienter. Som en del af mit projekt kigger jeg også på. hvordan muslimske patienter møder det danske behandlingssystem i psykiatrien. Her mødes forskellige tolkninger af de samme symptomer, hvilket giver anledning til interessante diskussioner om mulige behandlingsformer.

Særligt for mit projekt er, at jeg i vid udstrækning anvender film som metode til at komme tæt på menneskelig erfaring. Film kan bringe os tæt på menneskelige følelser og sansning på måder, der er næsten umulige i det traditionelle akademiske sprog. Min afhandling består derfor af en kombination af skriftligt og filmisk materiale, hvor jeg forsøger at udnytte kvaliteterne i begge udtryksformer. Overordnet handler mit projekt om hvordan mennesket møder det ukendte og det usynlige.

Lidelse er i sin essens usynlig og irreducibel. I et helbredelsesforløb er det imidlertid afgørende, at lidelse gives form, så man kan handle på den. Filmproduktion handler på mange måder også om at formgive det usynlige. I mit arbejde er jeg især optaget af, hvordan montage og forskellige former for filmisk manipulation kan bruges kreativt til at give en fornemmelse for det usynlige.