Aarhus University Seal / Aarhus Universitets segl

Moskeerne bag sløret—foregår den politiske debat om moskeernes rolle på de rigtige præmisser?

Paneldebat på Moesgaard Museum

02.06.2016 | Mark Sedgwick

Dato tor 09 jun
Tid 15:00 17:00
Sted Moesgaard Museum, Auditoriet
Tilmelding er lukket

TV2’s dokumentar “Moskeerne bag sløret” har skabt stor politisk debat om integrationen af muslimer i Danmark. I øjeblikket diskuteres lovforslag, der i følge eksperter vil begrænse religionsfriheden, ytringsfriheden og forsamlingsfriheden. Kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) sortlister »rabiate imamer, som spreder dødskult«, og integrations-minister Inger Støjberg (V) har udtalt, at hun helst ville »jævne Grimhøjmoskeen med jorden«. Martin Henriksen (DF) vil kriminalisere rådgivning i sharia, Pia Olsen Dyhr (SF) vil frigøre nydanske kvinder ved at fratage dem kontanthjælpen, og borgmesteren i Aarhus Jakob Bundsgaard (S) har tilbagekaldt godkendelsen af et stort moskebyggeri, som har været undervejs i 17 år. Kritikere har påpeget, at vi er ved at miste basale demokratiske rettigheder i forsøget på at bekæmpe såkaldte »hadprædikanter«. Men foregår hele denne debat på korrekte præmisser?

• Er imamer, moskeer og sharia den væsentligste årsag til integrationsproblemerne?
  • Har vi forstået, hvad der foregår i moskeerne og blandt danske muslimer?
  • Hvordan kan journalister og forskere bidrage til den politiske debat om integrationen?
  • Stiller det særlige krav til mediernes etik, når de sætter den politiske dagsorden med dokumentarprogrammer?
  • Er vi stadig berøringsangste, når det gælder islam og muslimer i Danmark?

Panelister:

• IRENE THYRRI, tilrettelægger af “Moskeerne bag sløret”, TV2
  • MARTIN KJÆR JENSEN, tilrettelægger af “Moskeerne bag sløret”, TV2
  • TINA MAGAARD, islamforsker, lektor, ph.d., Institut for Forretningsudvikling og Teknologi, Aarhus Universitet
  • VIBEKE BORBERG, forskningschef, ph.d. i medieret, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
  • ASMAA ABDOL-HAMID, debattør og socialrådgiver
  • CHRISTIAN SUHR, antropolog, adjunkt, ph.d., Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet

Moderator: LISBETH BROCELIUS MELÉNDEZ, vært på Religionsrapport, DR P1